Lite nytt sytt.....

Idag har jag provat på något nytt, gjorde mönster av stora dotterns underbyxor och provade att sy egna åt henne. hittade passliga bitar trikå i "marimekkolådan" gick snabbt och var enkelt, synd bara att jag inte har fått tag på en ny tvillingnål ännu, så jag fick sicksacka fast kantbandena.



inte så snyggt att fota på strykbrädan, men, men.....

Gårdagens projekt var en omgång utekläder till Stina, fixade eget mönster till byxorna med mycket vidd så det är smidigt att röra sig i dem och jackan är samma mönster som den mönstrade jackan jag sydde tidigare i höst. Tyget till dessa hittade jag på en loppis hade tjänstgjort som madrasskydd tidigare (?) enstex. Granska oroligt och inte direkt snyggt men var så billigt att jag bara måste köpa det (har du kännt så någon gång?) nu är det tack och lov slut så jag kan fylla dess hål med tyger som inte rymts in i skåpet tidigare :)   De är dessutom fodrade med fleece (Ikeaplädar)
Gick bra och helt enligt planen tills jag bankade i knapparna i jackan idag, allt gick superbra tills jag märkte att jag vänt alla knappar på ena sidan fel väg!!! trodde jag skulle få fnatt. Efter att jag förbannat allt och alla fuskade jag och vek "knappslån" över mot jackan på rätsidan och sydde fast den där. Skulle aldrig ha fått bort knapparna utan att totalförstöra jackan. Det blev faktiskt helt bra och berättar jag inte så kommer nog ingen ens att märka det.

Jag bad henne posera som de gör i topmodel, där av posen och det nollade ansiktsuttrycket.....

Nu senare på kvällen ville jag göra något men var redan lite trött, så jag slarvade ihop en enkelt set med tröja och muddbyxor, sköna att göra för man behöver inte tänka. De är gjorda av en stretchfrotte stuv inropad på huuto.net och mudden är från kangaskauppa.fi från mönster till färdiga plagg mindre än 45 minuter. De är åt Maja men storleksvis gissar jag på en stor 74 så de får ligga och vänta lite på henne (hon har i ofs 68:or redan så det tar väl inte så länge mera)



ljuvlig hav-turkos färg, och glänser inte, dålig fotograf kanske?

Måste bara tacka för alla kommentarer, det är så kul när någon tar sig tid att skriva en rad, måste skärpa mig själv med det.  Tusen tack!!

BÄÄÄÄ....

Jag bara älskar denna rosa får-fleece, bra kvalitet, ganska tjock och underbart söt. Stina ville absolut ha en jumper av det. det passar bra eftersom fleece är så lätt att sy i. Från mönsterritning till färdigt plagg tog det mindre än 45 minuter.



Gjorde dessutom en väska till enligt samma mönster som den i förra inslaget, gjort av en gardin köpt på Emmaus. Blev kanske lite väl tantig och inte vet jag vad jag skall göra med dem heller :) Men det är ju så kul att sy.....


160 bitar marimekko-trikå???

vad göra med 160 stycken små bitar marimekko-trikå? Jag köpte en låda med vad jag översatte till typ stuvar (tilkkuja) och först senare kom jag på att tilkkuja är "qviltningslappar"  tur så var största delen av mina 5,5 kg trikå inte så små utan där fanns också flera 0,5 - 1 m bitar också (ibland kan man fynda 5,5 kg för 5 € när den annars kostar 22€/m

men tog tag i saken och gjorde detta, men vet inte riktigt hur jag skall avsluta detta projekt. lakansväv och vadd kanske??? måttena blev i allafall 130*210cm



Kan inte heller bestämma mej för om det är fult eller ok.

har också gjort en väska som jag hitta inspiration till på någons blogg (ursäkta igen, men jag är totalt namnanalfabet)
tyget och fodret  är budat på huuto.net.



Sen har jag också hunnit med lite doredo, äldre dotterns huppari med lekislogo



Hade ett allt för litet halshål och hon har inte velat använda den. Men tyget är mjukt och skönt så efter att den legat och skräpat i ett par år tänkte jag laga om den till



en body åt maja. Hade ett mönster som skulle ha knäppning på axeln, men halsrundningen var för bred på hupparin så jag fick improvisera en raglanskärning i stället, och det blev sådär.... borde också ha tagit i beaktande att collage inte töjer lika bra som trikå så den blev lite bökig att ta av och på men den sitter bra när den är på och är mjuk och skön.

Dessutom har min kreativa dotter själv lagat mönster och "konstruerat" en mössa till sin docka vill också sätta upp bildbevis på den



Det är hon själv som är fotograf också.

Kalasfin och kamoflage

Min syster fyllde år i veckan och vi var bjudna på kalas idag. Ville sy något nytt och hittade ett enkelt (trodde jag) mönster på en blus/klänning i en bok från 70-talet  (Molla maijasta halariin om jag inte minns fel) en Gardin köpt fråm
n Emmaus och spets från min mammas gömmor + en snabbt ihopsydd polojumper blev detta



Det märks att hon inte var intresserad av att posera (annars är hon världens linslus) för hon hade fullt upp med att läsa Yakari. Ärmarna och fållen på polon är inte fållade, för jag bröt av min tvillingnål i går kväll.

Sonens camo blev också färdigt igår, och hans kommentar var - Tufft. senare fick jag beröm för att byxorna var så bekväma, betyder att det duger att använda :)



Inte heller han imponerad av att bli avbildad. Jumpern är av collage tyg, två stuvar jag budat in på huuto.net och byxorna  är en stuv från Tygmagasinet. Båda mönstren egenritade.

sulkyklädsel

idag fick jag äntligen bild på ett projekt jag avslutade förra veckan. Min väninnas tvillingsulky behövde ny klädsel och mina gamla sovrumsgardiner fick sätta livet till (tyg från Ikea).




Har börjat på en kamoflage uppsättning åt sonen, hoppas jag hinner färdigställa den ikväll ännu, collagejumper och jeans.

Live bild

Här är den utlovade livebilden på lekdressen.



"Det bästa man har sätter man på bordet"

gårdagens projekt var två bodyn  med knäppning i axelsömmen, ny modell för mej (Ottobre 1/2006) och de är ännu för stor åt Maja så jag vet inte ännu vad jag tycker om modellen.



Denna är sydd i ett "äkta"  retrotyg, Min mamma jobbade på FIX i mitten på 70-talet, och jag har förstått att detta tyg är därifrån, skall föreställa näckrosor tror jag. Supermjukt och behagligt, en gammal Teneriffa t-skjorta fick bli ärmar och rygg då jag endast hade en liten bit av näckrosorna. Lika bra det för det skulle nog ha blivit plottrigt om hela varit i samma tyg.



Samma modell. Tyget är budat från huuto.net och kantbandet likaså.  det är trikå med lycra (?) i och är ganska tjock.

De var enkla att sy och jag är så nöjd när jag får till kantbanden så att det ser riktigt snyggt ut. Me love tvillingnålen (annat var det förr :)    )

Sydde också två dreggellappar åt henne då hon dregglar otroligt mycke redan. Bilder kommer senare.

bilder på höstprojekt:



Denna syddes innan Maja föddes, stretchfrotte' fodrad med trikå, jätteskön. Denna har hon när hon sover ute i vagnen på dagen,



Denna hade Stina på sig på Majas dop, tyget fick jag av en väninna och fodret från min mammas gömmor. Mönstret fån någon sommar Ottobre.



Lekdräkt

Dagens projekt är en lekdräkt som egenteligen blev färdig igår, men hamrade fast knapparna först idag. Fick en blå/brun randig av barnens kusin och gillade den, så jag sydde en egen i flickigare tyg. bilden är jättedålig, skall försöka komma ihåg att ta bild på den i morgon när Maja har den på sig.



Det är ett jättesött tyg med kossor på, den har huva, men det syns inte på den här bilden.
mönstret är avritat av ett köpeplagg och tyget är från www.kangastukku.com
hoppas hon trivs i den.

Sen har också slutfört ett uggleprojekt, hittade bild av en vagnsleksak/mobil med virkade ugglor på en blogg, (Hemskt lessen, men minns inte vems blogg det var) och eftersom jag inte kan virka så visade jag bilden åt min mor och hon var snäll och virkade dem åt mej, själv har jag bara fixat ögonen, fyllt dem och trätt dem på band. Jätte söta och Dottern gillar dem. måste bara fixa fast dem i vagnen.


Grattis på farsdag alla pappor!!

Idag är det farsdag och nu kan kan jag visa upp vad jag och barnen har klurat ihop till gubben.

Barnen har fixat till sitt allra första projekt, ett förkläde.



och lite actionbilder:

 

de har både designat och sytt förklädet helt själva. (Mamma guidade lite bara)

Eftersom min man är en riktig datanörd, så gjorde jag en "matkass" till jobbet  och applicerade en TUX på, (loggan till linux operativsystemet) blev väldigt nöjd  om man får säga det själv.

 


Det är den berömda dagiskassen med förlängt handtag. kassen är av något konstmaterial/bommullsblandning, fodret av samma tyg som utsidan och applicationen av bommull.

Gjorde lite tidigare på hösten en nasseoverall (ottobre) åt Maja, storlek 56 men som vanligt var den jättestooor och hon kan ännu använda den fast hon annars nästan behöver 68:or nuförtiden.

 

Fleecen är från en pläd (minns inte om det är ikea eller jysk) fodret är ett gammalt bommullstrikånattlinne vitt med svarta prickar. hon är så söt i den.

Sovstil...

kan bara konstatera att min dotter skulle kunna sova i en skolåda, hon utnyttjar inte spjälsängen till fullo direkt......

Lördag!!

Skönt med Lördag, hela familjen hemma. Idag har vi varit och firat Farsdag med min far, vi fick underbar mat och vi åt förståss så mycket att man fick lova att öppna byxknappen för att kunna andas :-) Vi firade min far idag då vi skall iväg och fira gubbens far i morgon på "riktiga" Farsdagen.

Har också hunnit sy lite, konstaterade att lilltösen inte har en enda vit body (som går på mera då hon växer så det knakar) när vi skulle klä på och fara i väg idag, så jag började sy på en men tiden räckte inte till så jag fick slutföra den senare på kvällen. för att den inte skulle vara helt vit fixade jag en stjärna på bröstet (den syns ju inte om man vill ha den under en nätt tunika eller liknande) av en rödvitrandig marimekkotrikåstuv. (hade tur att fynda en låda med marimekkotrikå stuvar och lite större bitar ca 5,5kg + uppskattningsvis 150m trikåkantningsband i olika färger för det  rimliga priset 6€)
ville ha en byxa till men fanns inte tillräckligt stora bitar av det smalrandiga rödvita så det blev det bredrandiga istället och min man konstaterade att det är clownbyxor. Håller ni med??? både byxan och bodyn storlek 62 (stoora, mera som 68 cl)



möstret till bodyn är kuvertmodellen från ottobre, byxorna  eget.

är jättenöjd med kantningarna,  jippii det börjar likna något. Stämmer som dom säger -"Övning ger färdighet" . tråkigt men sant.

Vill ännu visa ett av höstens projekt:





två bodyn till gjorda med samma mönster som den översta. den blåturkosa är en doredo ( strl. 62), har varirt ett linne i sitt förra liv, jätte trevlig trikå med mycket lycra, behåller sin form bra vid användning och en igelkott på bröstet.

Den nedre av ett tyg ropat från nätet och mudden är också från huuto.net. Storlek 68cl

dagens stund vid symaskinen.....

blev till detta:



en Esmeralda t-skjorta åt dottern, blev så nöjd med halskantningen att jag måste kanta ärmarna och nedre fållen med :)

Och:



En dödskalle t-skjorta åt sonen. Han har redan en pyamas av detta tyg, häftig trikå som ja budat på huuto.net för en billig peng.

lite bilder på skapelser jag gjort tidigare under hösten:

 

oj, hon blev visst på ligg, tre timma satte jag och applicerade (heter det så???) stjärnor, smmanlagt är där 14 st. hon ser lite ut som en motorcrossförare :) grunden till mönstren är från ottobre.

Det gula är britex och applikationerna och passpoalerna är av bommull.

Den var kul att sy, gillar att det är lite petjobb, som med passpoalerna, fickorna i jackan och stjärnorna.

Enda tråkiga är att jackan blev lite i kortaste laget.

Stinas Höstrock:



Sorry, blev på ligg igen, Stina gillar sin rock massor, för att den är skön och för att hon alltid vinner i "under hökens vingar kom..." på dagis. (man får gå framåt om man har en viss färg på sig, först framme vinner.) Och Stina har ju alla färger på sin rock.

Tyget är ju från ikea som ni ser, fodrad med tunnt "vadd" och har fodertyg av ett gammalt bommulls lakan. Lagom varm just nu.

Mönstret är egen ritat, från ett ottobremönster i storlek 98 till ca 122/128 och helt omändrat :)

Nere i hörnet skymtar man också min första "lekiskasse" måste ju som alla andra prova på att laga en sån. Mönstret till den hittade jag på en annan syblogg, ursäkta mej men jag minns inte vilken det var.

tyget till kassen är från ikea, det har tidigare tjänstgjort som sovrumsgardin och fodret är min mammas gamla köksgardin. Välanvänd = väldigt smutsig just nu.



Jag då???

Glömde ju bort att berätta vem jag är.


Jag är en alltför tjock "tant" från 1980 som gillar allt man gör/skapar med händerna. Är utbildad hästskötare och har gått möbelsnickarutbildning, men inte skrivit yrkesprovena. Jag och min familj bor i Blivande Raseborg i Finland och vi är alltså då finlandssvenskar.

här är bild på mitt senaste stora projekt.

En sovsäck till bilstolen som går att öppna helt och hållet, tex om man går n i butiker eller så utan att man behöver väcka babyn. Barnet är alltså fast i remmarna i bara vanliga innekläder  inne i säcken.

Dagens skörd

Idag har min väninna varit och hälsat på, med sig hade hon sin 4 veckor gamla bebis. Det var jätte trevligt att sitta och prata en stund. Sedan gick vi på en timmes promenad med babysarna innan våra äldre barn kom hem från skola och dagis.  Hon stog dock och knöt om brösten med en halsduk, då hon är rädd att få mjölkstockning av kyla och blåst. Jag konstaterade att det måste finnas ett bättre/enklare sätt så efter att hon gått offrade jag en ikea-filt och lite turkos superstretchig trikå och gjode det här:

   

Alltså det blir stretchtrikå på ryggen och fleece på brösten. Skall bli intressant att se hur de ser ut när den är på.

Hejsan!!

tänkte också prova på att blogga, alla andra gör ju det. Kommer mest att läga in bilder på sånt jag syr, vilket jag gör så ofta jag hinner nu för tiden. (vilket tyvärr inte är så ofta, när man har en 10 veckors baby som inte gillar att sova på dagarna.)


Här är min familj:

Robin 9 år, Jocke hur gammal som helst, Stina 6½ år och Maja 10 veckor.

Lägge in en bild på Stina med kläder som jag sytt för någon vecka sedan.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0